„Nivelul de securitate la frontiere este unul superior, în condițiile creșterii traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei. Acest fapt se reflectă în evoluția descendentă a numărului faptelor penale sesizate, în scădere cu 21%, dar și a celor de natură contravențională, în scădere cu 24%, față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare scădere a înregistrat infracționalitatea la granița cu Ucraina. Ca urmare a acțiunilor desfășurate, a crescut cu 44% numărul cetățenilor străini depistați în momentul trecerii ilegale a frontierei. Totodată, comparativ cu 2016, numărul de cetățeni străini cărora nu le-a fost permisă intrarea în România rămâne relativ constant. Totuși, pe acest palier au fost înregistrate creșteri la frontiera cu Ucraina cu peste 50% (de la 140 la 211), Moldova cu cca. 72% (de la 110 la 189) și Bulgaria cu aproape 34% (de la 62 la 83)”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne.
În condițiile identificării cu peste 30% mai multe grupuri de migranți, se constată creșterea atât a numărului facilitatorilor (de aproximativ 6 ori, +53), cât și a cetățenilor străini cu rol de „călăuză” (de aproximativ 3 ori, +12).
Pentru gestionarea problematicii pe linia migrației ilegale au fost desfășurate 413 acțiuni de control și de combatere a șederii ilegale pe teritoriul României. Astfel, au fost depistați cu peste 30% mai mulți cetățeni străini cu ședere ilegală pe teritoriul național și au fost îndepărtați sub escortă cu 45% mai mulți străini, comparativ cu perioada similară a anului trecut, mai anunță MAI.